EN

Исторически забележителности

В близост до село Вишнево се намират исторически паметници, които биха представлявали интерес за посетителите. Някои от тях, като археологическите комплекси Перперикон и Татул, са не само от местно, а от европейско и световно значение.

Перперикон

ПерпериконПерпериконПерперикон

Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км. североизточно от днешния гр. Кърджали. Името му е свързано със златните монети перпера известни и като златица в средновековна България. Площта му е около 12 кв. км. Представлява мегалитен комплекс, който е най-големият на Балканския полуостров. Край него тече златоносната река Перперешка, оформила плодородна долина. Удобната речна долина е създала великолепни условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чиито естествен център се явява Перперикон.

Пеперикон е едно грандиозно светилище. Именно великолепните находки дават възможност да се изкаже хипотезата, че точно на Перперикон се е намирало търсеното от цяло столетие прочуто в античността прорицалище на бог Дионис. Разкопките там започват през 2000 г. и продължават, разкривайки голям скален град, чийто разцвет е през римската епоха, макар историята му да започва няколко хилядолетия по-рано.

Перперикон е част от Стоте национални туристически обекта на България.

Татул

ТатулТатулТатул

Татул е планинско село в Южна България, в Родопите. То се намира в община Момчилград, Област Кърджали. На по-малко от километър от село Татул се намира скално светилище, което е един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. За неговата точна датировка още се спори, тъй като се откриват материали от различни епохи. Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост. Смята се, че светилището е от ХІІ в пр. н. е. Татул освен светилище за пренасяне на жертви на древните тракийски божества, съвсем сигурно е бил и средище за наблюдение на изгрева и залеза на Слънцето в определени дни от годината. Подобно на Перперикон и на Татул се наблюдава пълна приемственост между езическите култове и християнството.

Дяволският мост

Дяволският мостДяволският мостДяволският мост

Дяволският мост е най-големия и величествен родопски мост. Той е истински шедьовър на средновековното строителство. Когато човек застане под него се смайва от огромните му размери и изключително елегантните му и симетрични форми. Под него минава река Арда, образувайки изключително красив каньон. Дяволският мост е удържал на водната стихия над 300 години.

Текето на Енихан баба

Текето на Енихан бабаТекето на Енихан баба

Най-високо построеният храм в България се намира на 1993 м. надморска височина на връх Свобода в Средните Родопи. Това е текето (гробът) на Енихан баба. Няма точна дата на издигането му, но според различни сведения, това е станало в периода ХІV-ХV век. Гробницата е била разрушавана на няколко пъти през годините. При разрушаването през 80-те години се установява, че вътре не е погребан истински човек. Това е честа практика при алевийските паметници у нас, популярни като текета. Дали самият Енихан Баба е съществувал е спорна тема. Според хората от село Давидково , Енихан е светец, просветител и лечител, а според легендата той е османски военноначалник, завладял мистичната планина Родопи. До текето водят 600 стъпала.