EN

Научни центрове и природни забележителности в района.

Трудно могат да се споменат всички природни забележителности, които са близко разположени и лесно достъпни с отправна точка село Вишнево. Любителите на планината могат да се насладят на гори, пещери, водопади и ждрела разхождайки се по туристическите екопътеки, кръстосващи околността. Чистият въздух, мекият климат и липсата на мъгли правят преходите леки и приятни. Чистият въздух и безоблачното небе улесняват и наблюдението на звездите за тези, които биха посетили НАО и планетариума.

Връх "Рожен" - Националната астрономическа обсерватория

Националната астрономическа обсерваторияНационалната астрономическа обсерваторияНационалната астрономическа обсерватория

Близо до връх Рожен в Средните Родопи, на няколко километра от Пампорово и Смолян, се намира най-големият научен комплекс по астрофзика на Балканите – астрономическата обсерватория Рожен. Тя е отворена през 1981 г . Обсерваторията разполага с едни от най-големите телескопи в света за наблюдение на небесните тела. Разположена е в прекрасна местност на 1760 м н.в. близо до Роженските ливади. Отворена е за посетители и срещу скромна цена ще ви бъде изнесена подробна беседа. Ще можете да разгледате комплекса и да си купите сувенир.

Планетариумът в Смолян

Планетариумът в СмолянПланетариумът в СмолянПланетариумът в Смолян

В Смолян има сравнително голям планетариум, който също е отворен за посетители. Тук се намират две от най-големите съоръжения за наблюдение на небесните тела. Надморската височина и климатът, както и географското разположение предлагат идеални условия за наблюдение – безоблачно небе и чист въздух.

Чудните мостове

Чудните мостовеЧудните мостовеЧудните мостове

Чудните мостове са скален феномен известен също с името Скалните мостове. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 м. надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. Мостовете са образувани от ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, която е издълбала мраморните пукнатини и ги и превърнала в дълбока водна пещера, с течение на времето таванът на пещерата изтънява на места и се срутва . Отломките от срутването вероятно са били отнесени впоследствие от водите на реката. Останали са два мраморни моста. Големият е широк около 15 м. в по-широките си части и е дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 и ширина 40 м. Малкият мост е на 200 м. от големия по течението на реката - непроходим, дълъг 60 м., с обща височина 50 м., а само на арката - 30 м. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.

"Хайдушки поляни"

Хайдушки поляниХайдушки поляни

"Хайдушки поляни" е местност в Родопите. Тя се намира на 15 км. източно от Пампорово на територията на община Смолян, в близост до село Кутела. Там има и едноименна хижа. Провежда се традиционен събор.

Резерватът "Кормисош"

Резерватът КормисошРезерватът Кормисош

Резерватът "Кормисош" е едно от легендарните места за ловуване в цяла Европа. В продължение на десетилетия той бил достъпен само за "богоизбрани". На площ от 42 хектара се разполага необикновено богато животинско царство - от кафяви мечки, вълци, елени и диви кози обитаващи българските планини. Освен това тук се срещат муфлони, дива свиня, сърна, елен лопатар както и глухари. Тук е застрелян глиган, на чиито бивни е отсъден световен трофеен рекорд.